"Eleccions a la Generalitat 2012: el turisme segons els partits polítics”


El passat 7 de novembre es va celebrar una nova edició de l’Observatori CETT amb el títol “Eleccions a la Generalitat 2012” com a debat previ a la convocatòria a les urnes del proper dia 25 de novembre. L’acte que va tenir lloc a l’Hotel Alimara i va comptar amb assistència de públic, va reunir a representants dels partits polítics per debatre quines han de ser les línies prioritàries per a garantir la competitivitat del turisme a Catalunya.

En aquesta ocasió hi van participar Xavier Crespo, diputat de CiU i número 4 de les llistes per Girona, Montserrat Capdevila, portaveu adjunta al Parlament de Catalunya i número 9 de la llista per Barcelona, Laura Massana, diputada d’IC-Verds i número 6 de la llista per Barcelona, i Sergi Sabrià, número 2 a la llista per Girona i President del Consell Nacional d’ERC.

Xavier Crespo de CiU va valorar la importància d’apostar per la formació per reforçar el dinamisme econòmic d’aquest sector i on hi ha oportunitats professionals. Crespo va avançar que de cara a la propera legislatura el Govern està preparant un nou pla estratègic pel turisme de Catalunya fins a l’any 2020 i que comptarà amb prioritats d’acció fins a l’any 2016. Els objectius es centraran en potenciar la qualitat envers la quantitat, desenvolupar productes nous que s’adaptin a la demanda i a les necessitats dels turistes. El pla també inclourà accions per ordenar dimensionar la comercialització de les nostres destinacions a l’exterior, donar a conèixer el turisme d’interior i el vinculat al patrimoni cultural, que s’ha vist afectat per la davallada del turisme espanyol.

Per la seva banda, Montserrat Capdevila del PSC va defensar un model de turisme sostenible amb el territori i el medi ambient, diversificat per atendre diferents segments de turistes i formular de nou el turisme de platja per a que sigui compatible amb la cultura i la tradició. Per aquest motiu, segons Capdevila, s’ha de fer un pla transversal amb la participación de tots els agents del sector públic i privat que contribueixi a millorar la competitivitat del sector mitjançant l’aplicació de les noves tecnologies, la recerca i la internacionalització. A més, va proposar instaurar un instrument de col·laboració públic- privat anomenat àrees de promoció de l’economia urbana que ofereixi un servei als territoris per a la millora dels espais orientats al turisme.

La representant d’Iniciativa per Catalunya-Verds, Laura Massana va criticar la pujada de l’IVA i l’aplicació de la taxa turística. També va remarcar que cal un pla estratègic perquè no es té clar el model que volem. Segons Massana, la qualitat passa per planificar i ordenar. Va posar com a exemple que Eurovegas és un model oposat a les aspiracions de la qualitat perquè és perniciós per l’entorn i per la tipologia de turistes que atrau. Massana també va exposar que s’ha d’aplicar un model que sigui respectuós amb el territori, a més de treballar en contra de l’estacionalitat i la centralització per a que sigui més equilibrat en el conjunt de les destinacions i ofertes.

En el seu torn de paraula, Sergi Sabrià d’ERC va explicar que el turisme és una activitat econòmica molt important que té un impacte del 12% del PIB català i en termes d’ocupació representa el 14% del total. Segons Sabrià i el seu partit, s’ha de millorar la sostenibilitat econòmica, social, cultural, d’identitat i mediambiental del turisme. També és fonamental trovar sinèrgies entre el sector públic i privat per desenvolupar més innovació. Sabrià va manifestar la importància de diversificar productes mitjançant la creació d’experiències que s’ajustin als interessos dels turistes. Tanmateix, s’ha de treballar tant l’oferta d’allotjament com l’oferta complementària com pot ser la gastronomia. Tot plegat reforçant la marca Catalunya a nivell internacional.

L’acte va comptar amb la participació d’un nombrós grup d’alumnat de Grau en Turisme que va seguir amb molta expectació la taula rodona i en finalitzar va participar activament en el torn obert de preguntes als polítics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada